VISA, GEZONDHEID EN MEER

Praktische informatie

Paspoort/visum
Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Indonesië geen visum nodig, mits u niet langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft. Uw paspoort dient nog wel 7 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Indonesië. Reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië verblijven, dienen nog steeds een visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Tijdens het laatste vliegtraject naar Indonesië krijgt u in het vliegtuig formulieren uitgereikt. Vult u de formulieren in het vliegtuig in; het bespaart u tijd bij de paspoortcontrole. Een deel van het formulier of kaartje met de persoonsgegevens krijgt u terug, soms wordt het door de douanebeambte in het paspoort geniet. Wees er zuinig op; u heeft dit bij het verlaten van het land nodig als bewijs dat u legaal het land binnengekomen bent.

Geldzaken
De lokale munt is de Indonesische Rupiah. Creditcards worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. Pinnen kan inmiddels bijna overal, in ieder geval in de wat grotere plaatsen. Bij de meeste pinautomaten kunt u maximaal 1 miljoen Rupiah pinnen. U kunt wel meerdere keren achter elkaar pinnen. Neemt u dus uw pinpas mee en zorg ervoor dat deze ‘aan’ staat voor gebruik in Azië. Dit kunt u regelen via uw internetbankieren of bij uw bank.

Taal
De officiële taal is Bahasa Indonesia. Het is gebaseerd op het Maleis. U zult er ook veel Nederlandse woorden aantreffen, vanwege de geschiedenis met Nederland. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal; op iedere school in het hele land wordt het Bahasa Indonesia onderwezen aan alle leerlingen vanaf vijf jaar. Het kan voorkomen, dat u aangesproken wordt in het Nederlands; meestal betreft dat een oudere Indonesiër. De bevolking stelt het zeer op prijs als u een paar woorden Indonesisch spreekt. Maar u zult merken dat u met Engels ook goed uit de voeten kunt.

Gewoontes en gebruiken
In Indonesie zijn beleefd gedrag, goede manieren en tradities bijzonder belangrijk. De mensen zijn hartelijk, gemaakte fouten worden weggelachen. Als men op een vraag geen antwoord heeft, wordt er vaak toch een antwoord gegeven en soms is dat dus niet wat u had verwacht. Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en passend/netjes gekleed gaan zijn van groot belang.

Belangrijk is dat u als u iets aanpakt of weggeeft uw rechterhand gebruikt. De linkerhand is de onreine hand en wordt voor ‘andere zaken’ gebruikt. Het hoofd is het belangrijkste (heilige) deel van het lichaam; het mag niet ongevraagd aangeraakt worden. Geduld is een schone zaak, met name in Indonesië; ongeduldig zijn is ongepast. Efficiëntie is vaak ver te zoeken en er moet vaak wat langer gewacht worden in bijvoorbeeld een bankgebouw dan u nodig zou achten. Afdingen of tawarren: onderhandelen is in Indonesië een tijdrovende bezigheid. De verkoper noemt de prijs; deze ligt veelal ver boven de werkelijke prijs. U doet een bod, lager dan wat u in gedachten heeft. U komt elkaar wel ergens in het midden tegen.
Heel belangrijk: voor u is het een spel, voor de verkoper niet (al lijkt dat in uw ogen zo). Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. In warenhuizen en sommige winkels kunt u niet afdingen.

Klimaat
In Indonesië is de temperatuur vanwege het tropisch klimaat erg gunstig, gemiddeld zo’n 30 tot 32 graden overdag en ’s nachts rond 23 graden. De temperatuur is het hele jaar ongeveer gelijk. In het meest noordelijke gedeelte van Sumatra en in de bergen is het kouder. Op Irian Jaya ligt een hooggebergte van wel 4500 meter. Hier is de temperatuur zelfs onder het vriespunt en er ligt eeuwige sneeuw. Deze koudere gebieden zijn een uitzondering , over het algemeen is het tropisch warm. Vanwege de uitgestrektheid van het land kent ieder eiland verschillende droge en natte periodes. Voor Bali en Lombok is onze zomerperiode een mooie tijd om te reizen.

Gezondheid
Voor een reis naar Indonesie worden vaccinaties tegen hepatitis-A, DTP en buiktyfus aangeraden. Ook komt er in verschillende gebieden malaria voor. Neem voor vertrek contact op met de huisarts of de GGD voor de laatste adviezen.

Bel mij terug

Wij kunnen u ook terugbellen om al uw vragen te beantwoorden. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24 uur terug.

LOTUS TOURS

Wilt u meer informatie over deze of een andere reis ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Telefoon

E-mail

Aangesloten bij